Det vattenpolitiska Almedalen
Nu kör vi! Dags att ta över Visby och lyfta globala vattenutmaningar och Sveriges roll i världen på den politiska agendan. Men redan på vägen blir det såklart tydligt att det finns flera som har viktiga frågor att diskutera i Almedalen. Med varje rullväska som anländer från färjeterminalen eller flygbussen laddas den lilla staden med ett potpurri av lobbyintressen och politiska färger. Inte osannolikt att man hittar ett seminarietema med en politisk relevans man aldrig tidigare reflekterat över.
Efter det nästintill hysteriska valåret i fjol är jag mycket nyfiken på atmosfären i år. För den internationella utvecklings- och hållbarhetsagendan är 2015 superåret. FNs generalförsamling ska besluta om nya globala hållbarhetsmål i september, klimatmötet i Paris möts av minst lika stora förväntningar som Köpenhamn för sex år sedan (även om ingen vågar jämföra) och det största frågetecknet, finansiering, ska diskuteras strax efter Almedalen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.
SIWI och Swedish Water House satsar fullt på den politiska dialogen som Almedalen innebär och är på plats med en större delegation än någonsin. Inte bara anordnar vi ett flertal seminarier, utan vår enhet för strategiska samarbeten och fundraising är också på plats för att utnyttja de mötesplatser som bara Almedalen möjliggör.
Att Swedish Water House är på rätt spår med våra seminarier visas också genom stort engagemang bland våra samarbetspartners. Klustergrupperna för vatten och livsmedel samt vatten och läkemedel och textilnätverket STWI anordnar egna seminarier, ytterligare ett seminarium tar bananen som exempel att belysa hur konsumtionsmönster, leverantörskedjor och vattenresurser hänger ihop. Och vi är inbjudna till att presentera vårt arbete på seminarier anordnad tillsammans med Havs- och Vattenmyndigheten och Sustainable Innovation.
Samtidigt kommer den största utmaningen att bli det fullspäckade programmet. Helt omöjligt att bevaka allt som är relevant och intressant. Redan nu, i skrivande stund rullar det in Tweets från massor av spännande evenemang, vilket tydliggör att den här veckan inte är gjord för att sitta framför datorn utan att vara på plats. Vi vill fördjupa våra nätverk kring klustergruppernas fokusområden samtidigt som tankar kring nya klustergrupper börjar forma sig. Det gäller att hålla sig à jour, lyssna noggrant och smälta så mycket information som det bara går. Förra året uppstod många seminarieidéer under samtal i Almedalen, och det kommer inte finnas brist på nya. Det är jag säkert på.
Håll utkik efter våra evenemang om du är på plats eller följ oss på Twitter (@SweWaterHouse) och här på vår blogg när vi berättar och analyserar hur vatten och utveckling bemöts i Almedalen.