Gymnasieeleven Eric Marcus får Svenska Juniorvattenpriset för arbete med att skapa limniskt naturreservat
Idag utsågs vinnaren av 2016 års Svenska Juniorvattenpris. Priset går till Eric Marcus från Leksands gymnasium för examensarbetet ”Vattholmsskärens Naturreservat” där Eric har försökt skapa ett naturreservat i sötvattensmiljö. Eric kommer därmed representera Sverige i den internationella finalen av Stockholm Junior Water Prize.
I sitt arbete gjorde Eric Marcus ett underlag och förstudie till en ansökan om att skapa ”Vattholmsskärens Naturreservat”, ett område som utgörs av stentäckta öar i sjön Siljan. Öarna har ett unikt utseende och ger en marin känsla. Detta har lett till att flera havsfåglar häckat på öarna trots att dessa arter normalt bara kan ses i havsmiljöer. Förutom de rena naturvärdena så har platsen ett högt värde för friluftsliv.
Juryn framhävde i sin motivering att 2016 års Svenska Juniorvattenpris ”går till ett bidrag som på ett engagerat och kunnigt sätt drivit en fråga med viktig förankring i lokalsamhället, till gagn för både människor, djur och näring. Resultatet har påverkat den kommunala beslutsprocessen och förväntas innebära att en intressant och viktig vattenmiljö får ett permanent skydd. Projektet har dessutom möjlighet att bli föregångare för liknande medborgarinitiativ och visar på möjligheter för elever i skolan att göra stor samhällsnytta.”
När Eric nåddes för en kommentar efter att ha mottagit priset, sade han: “Det känns jättebra! Jag hade verkligen inga förhoppningar på att vinna. Vi i Sverige är dåliga på att ta hand om vår natur och jag har alltid haft nära till naturen, vatten, djur och växter. Det ligger nära hjärtat det jag jobbar med. Just nu kan jag inte tänka mig vad det här stipendiet kommer betyda. Jag tyckte Utställningen var jättekul och undrar hur man ska kunna toppa det!“
Eric kommer nu att få representera Sverige i den internationella finalen av Stockholm Junior Water Prize i augusti. Priset firar 2016 20-årsjubileum och ungdomars engagemang i vattenrelaterade projekt kommer därför att uppmärksammas extra mycket. I finalen kommer Eric att få tävla mot ungdomar från över 30 länder världen över. Finalen arrangeras av Stockholm International Water Institute (SIWI) och hålls under World Water Week, en årlig global mötesplats för framtidens vattenfrågor.
Svenska Juniorvattenpriset delas ut årligen med syfte att lyfta fram vatten som världens viktigaste resurs och för att skapa engagemang hos ungdomar kring vattenrelaterade frågor. Priset ingår i Förbundet Unga Forskares tävling Utställningen Unga Forskare som genomförs på Tekniska museet där projekten visas för såväl skolor som privatpersoner.
Om Svenska Juniorvattenpriset
Svenska Juniorvattenpriset har delats ut årligen sedan 1995. Tävlingen är öppen för ungdomar som gjort ett projektarbete med vattenanknytning, är mellan 15 och 20 år och ännu inte har påbörjat sina universitetsstudier. Sponsor för Svenska Juniorvattenpriset är Xylem. Vetenskapens Hus är samarbetspartner till priset. http://www.ungaforskare.org/medlemskap/svenska-juniorvattenpriset
Om Förbundet Unga Forskare
Förbundet Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6-25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 44 medlemsföreningar som organiserar 3500 medlemmar. Förbundet driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.
Om Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största och enda tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Utställningen ger elever från hela Sverige möjlighet att fördjupa sig inom ett ämne och sparra sina kunskaper inom naturvetenskap och teknik med andra ungdomar. Utställningen är både en tävling och en mötesplats för unga där de kan utbyta erfarenheter, kunskap och kontakter. I år tävlade drygt 300 personer i 9 regionala deltävlingar runt om i Sverige. Finalen hölls på Tekniska museet i Stockholm den 3-7 april och var öppen för besökare 4-5 april. Utöver deltagarna besöker ett stort antal skolklasser med ca 400 elever finalen för att inspireras och lära sig mer om projekten. Deltagarna tävlar om priser som omfattar bland annat resestipendier till stora internationella tävlingar, exempelvis Intel ISEF i USA. Årets prisutdelare var den prisbelönte fotografen och filmaren Mattias Klum och årets talare ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson.
Om Stockholm International Water Institute
Stockholm International Water Institute (SIWI) är ett policyinstitut som arbetar med att hitta lösningar på världens globala vattenproblem. SIWI utvecklar och främjar kunskap och policys med fokus på framtidens utmaningar; för en hållbar användning av jordens vattenresurser, en hållbar samhällsutveckling och minskad fattigdom. siwi.org