Blog.May 31, 2017

Jobbskugga på SIWI

Jag heter Sofie Herre och går på Viktor Rydbergs samskola som ligger vid Odenplan i Stockholm. Jag spenderade en dag på SIWI:s huvudkontor där jag fick möjligheten att träffa och intervjua några av de som jobbar där. Jag önskar att jag kunde fått träffa fler men då dagen var för kort var det inte möjligt. Innan jag börjar skriva vill jag bara tacka Lotta Samuelson som var den som arrangerade detta för mig och lät mig ta del av den underbara organisation SIWI verkligen är.

Upplägget för dagen var enkelt – jag skulle få prata med några personer om hur det är att jobba på SIWI samt skriva en liten sammanfattning av det och göra ett blogginlägg. Detta var i grunden en skoluppgift men när jag kom dit kände jag för att göra mer än det. Det fanns så otroligt mycket mer intressanta saker än jag trodde, saker som talade till mig på en personlig nivå. Jag har alltid varit väldigt intresserad av hållbarhet som koncept och vilka nya innovativa lösningar strävan efter det kommer ge oss i framtiden.

Arbetet på SIWI verkar väldigt ärligt och genomsyras av välvilja och passion för sin sak. De ändrar saker genom att övertyga och hjälpa, bland annat, företag och regeringar att skapa mer hållbara lösningar för vatten och vattenhantering, men de har ingen makt att ställa krav. Alla de förändringar SIWI åstadkommit har alltså kommit till stånd genom samarbete och lyhördhet från berörda parters behov. Att på så sätt lyckas övertyga beslutsfattare att jobba mer hållbart och verkligen ta initiativ för att förbättra och effektivisera sin vattenanvändning är imponerande! Det var verkligen en tankeställare för mig och något som ger mig hopp för världens framtid. Det finns faktiskt människor och företag som inte bara bryr sig om inkomst utan även vill hjälpa till att göra skillnad, en hälsosam sådan dessutom.

Enligt de personer jag pratade med som arbetade med vatten i livsmedelsindustrin, baseras målen för arbetet på olika omvärldsanalyser, rapporter och statistik. Ett väldigt rationellt, logiskt och effektivt sätt att jobba som jag personligen finner väldigt bra. Fokus hamnar på de problem och uppdrag som är viktiga och relevanta för att hanteringen av världens vatten ska bli bättre.

Jag intervjuade Karin, Nicolai och Elin på SIWI Stockholm Water House. Alla var oerhört trevliga och intrycket jag fick av deras arbetsplats var att det var ett väldigt bra ställe att jobba på och att de flesta trivdes.

Sammanfattningsvis så är jag verkligen glad att jag hade möjligheten att tillbringa min dag där och hoppas att jag får fler möjligheter att göra det.