News.Aug 23, 2018

Kronprinsessan Victoria besökte SIWI inför Världsvattenveckan

På torsdagen den 23 augusti besökte Kronprinsessan Victoria SIWI för att lära sig mer om aktuella vattenfrågor inför Världsvattenveckan, World Water Week, som inleds nu på söndag. Kronprinsessan kommer att närvara under veckan och även dela ut de prestigefyllda priserna Stockholm Water Prize och Stockholm Junior Water Prize.

Inför årets World Water Week besökte Kronprisessan Victoria på torsdagen SIWIs huvudkontor i Stockholm för att uppdatera sig om globala trender på vattenområdet. Hon hälsades välkommen av Peter Forssman, ordförande i styrelsen för SIWI, och organisationens VD Torgny Holmgren.

Kronprinsessan Victoria är mycket engagerad i vattenfrågor och har tidigare varit en av huvudtalarna under Världsvattenveckan som ambassadör för de globala målen för hållbar utveckling. Hon är även beskyddare av Stockholm Junior Water Prize som delas ut varje år under World Water Week. Under årets World Water Week kommer Kronprinsessan även att dela ut Stockholm Water Prize på uppdrag av Kung Carl XVI Gustaf, som är prisets beskyddare.

– Vi uppskattar verkligen Kungafamiljens engagemang i vattenfrågor och vårt nära samarbete som har fortsatt att fördjupas genom åren. Dagens möte var väldigt intressant och givande, säger Torgny Holmgren, VD SIWI.

Vid Kronprinsessans besök diskuterade experter från SIWI och Kronprinsessan aktuella frågor som klimatförändringar, hur fler människor kan få tillgång till rent vatten, hur vatten kan bidra till fred samt kopplingen mellan sötvatten och havsfrågor. Dessutom fick Kronprinsessan höra om hur svenska företag, exempelvis inom textil, läkemedel och livsmedel, arbetar med vattenfrågor.

Gabriela Suhoschi, Director World Water Week & Prizes, berättade om planerna inför årets och kommande års World Water Week. Jens Berggren, Director Communications, beskrev årets mottagare av Stockholm Water Prize, Mark van Loosdrecht och Bruce Rittmann, som har grundlagt ett nytt forskningsfält, att genom ekologisk bioteknik revolutionera tekniker för vattenrening.

Kronprinsessan Victoria har fått mycket uppskattning för sitt starka engagemang i utvecklings- och miljöfrågor. Inte minst har hon som ambassadör för de globala hållbarhetsmålen, talat om vikten av hållbart utnyttjande av vatten.

Om SIWI: ett internationellt, Stockholmsbaserat vatteninstitut som arbetar med att lösa globala vattenutmaningar genom att förbättra hur våra vattenresurser används och sköts. Institutet skapar kunskap och sammanför aktörer för att bidra till rättvis och hållbar förvaltning och användning av vatten. SIWI delar även ut de prestigefyllda Stockholm Water Prize och Stockholm Junior Water Prize, samt arrangerar Världsvattenveckan. Läs mer här:  siwi.org

Om Världsvattenveckan: World Water Week, som ordnas av SIWI, är världens främsta årliga konferens om globala vatten- och utvecklingsfrågor. Under veckan deltar över 3500 företrädare från mer än 130 länder. Det är ett unikt tillfälle för regeringar, företag, forskarvärlden, internationella organisationer och civilsamhälle att samlas för att gemensamt hitta svar på världens vattenutmaningar. Läs mer här: www.worldwaterweek.org