News.May 23, 2016

Min prao på SIWI Swedish Water House

IMG_3731Jag heter Ebba Weyler, är 14 år och under två veckor fick jag chansen att få praoa på SIWI. I årskurs 8 får man chansen att praoa i två veckor för att prova på hur det är att jobba och känna på arbetslivet.

Anledningen till att jag valde SIWI var dels att min kusin, Elin Weyler jobbar där men också mitt intresse för hur vatten är en miljöfråga som inte uppmärksammas tillräckligt. Många ser inte vatten som en resurs med värde, utan tar för givet att det ska rinna rent vatten ner i handfatet, nästan helt gratis.

Första dagen var nervös då jag inte visste vad som väntade men jag blev mött med respekt och känslan av att vara till nytta vilket gjorde mig mycket säkrare. Att flera tog sig tiden att prata med mig gjorde att jag kände mig sedd, vilket är en av de saker som man saknar i en klass med 29 andra och bara en lärare.

Under veckorna som gick fick jag framförallt jobba med hemsidan Water For Food där min uppgift var att föra in innehållet från projektet i hemsidans format. Det kanske låter halvkul men faktum är att efter ett tag var det roligt och intressant. När jag insåg vad det hela handlade om blev min förståelse för i vilken utsträckning vatten behövs större och jag insåg hur mycket vatten som används utan att man tänker på det. Det var också roligt att känna att jag trots att jag bara är 14 år kunde hjälpa till och se resultat av mitt arbete i form av en hemsida som kommer att användas.

Under min prao fick jag även chansen att se hur omväxlande det kan vara att jobba på SIWI då jag fick följa med till utställningen Unga Forskare och till prisutdelningen. Det var inspirerande att se att ålder inte behöver betyda någonting och att man kan åstadkomma mycket redan på gymnasiet om man bara jobbar hårt.

Att praoa på SIWI gav mig dels mer förståelse för vattenfrågor men också starkare självförtroende då jag har prövat på ”vuxenvärlden” och insett att det inte är så stor skillnad. Vuxna är ju faktiskt bara stora tonåringar med lite mer erfarenhet.