News.Mar 29, 2019

Ung entreprenör tilldelas Svenska Juniorvattenpriset för energisnål avsaltningsteknologi

Idag utsågs vinnaren av Svenska Juniorvattenpriset 2019. Priset på 30 000 kr går till Jonatan Persson för projektet Avsaltning för industriell tillämpning med hjälp av högtempererad restvärme.  Han kommer att representera Sverige i den internationella finalen av Stockholm Junior Water Prize i Stockholm 24-29 augusti.

Gymnasieeleven och entreprenören Jonatan Persson belönas för sitt projekt som tar sig an en av världens främsta globala utmaningar: akut vattenbrist.

“Jonatans uppfinning är en energi- och kostnadseffektiv lösning som framställer rent vatten från havsvatten med hjälp av spillvärme från stora industrier. Det här är en uppfinning med fokus på cirkuläritet, låg kostnad och förnybart och billigt material”, skriver juryn i sin motivering.

Iris Panorel, programhandläggare på SIWI Swedish Water House, har suttit i juryn och är mycket imponerad av vinnarprojektet: ”Det är fantastiskt att se med vilken hängivenhet Jonatan har tagit fram en fullt fungerande prototyp som bygger på lätt tillgängliga resurser och som har potential att göra en stor skillnad på många platser i världen när den skalas upp.”

Jonatan tävlar för Sverige i Stockholm Junior Water Prize som arrangeras av Stockholm International Water Institute, SIWI, i samband med World Water Week i Stockholm 24-29 augusti 2019. Ungdomar från 35 länder deltar i den internationella finalen.