News.Apr 15, 2016

Ungas vattenengagemang inspirerar!

Den svenska deltävlingen till Stockholm Junior Water Prize anordnades av Unga Forskare på Tekniska museet på ett föredömligt sätt. Ministern för högre utbildning Helene Hellmark talade om ungas roll i ett hållbart samhällsbygge och Mattias Klum som delade ut priserna höll ett kort föredrag om möjligheten att tackla framtidens ödesfrågor.

Jag vet att Mattias Klum är en världsberömd fotograf publicerad i National Geographic och att hans anförande var till för att inspirera den unga publiken att fortsätta forska, men jag undrar om det inte var Klum själv som gick hem mest inspirerad. I alla fall blev jag, och många med mig i Svenska Juniorvattenpris-juryn, tagna av den skaparkraft, analytiska förmåga och inte minst engagemang som gymnasisterna besitter. Det om något ger hopp om framtiden!

Inom en snar framtid tävlar årets vinnare av svenska juniorvattenpriset Eric Marcus från Leksands gymnasium tillsammans med andra finalister från hela världen i Stockholm Junior Water Prize under Världsvattenveckan i augusti. Eric visade att man (trots eller kanske tack vare sin ungdom) med drivkraft och engagemang kan komma långt i sin ambition att skydda ett vattenområde. Sverige första limnologiska reservat håller på att bli verklighet i Siljan tack vare hans projekt.